Christina Assange

Christine Assange, mor till WikiLeaks grundare och redaktör Julian Assange, menar att politiker och journalister inte längre vet vad Julian Assange egentligen är anklagad för och inte känner till vad hans goda rykte består i.

Översättning och sammanställning: Torbjörn Sassersson

Här är några av hennes faktapunkter om Julian Assange 

1. Wikileaks och Julian Assange har inte [per den 17 aug 2012] åtalats för något brott i något land i världen. Mer fakta

2. Wikileaks och Julian Assange har erkänts och prisats för sin höga kvalitet gällande underlag för undersökande journalistik.

Julian Assange har bla fått följande utmärkelser:

 • Julian Assange fick “Sam Adams Award” 2010, för hög integritet gällande “Irak War Logs”. Priset delades ut av en panel av pensionerade högt uppsatt amerikansk militärer och underrättelsetjänstemän. Mer fakta 
 • Julian vann “The Economist’s New Media Award” 2008.“Having faced down an attempt by an investment bank to have it shut down, wikileaks continues to be an invaluable resource for anonymous whistleblowers and investigative journalists.” Mer fakta

   

 • Julian Assange vann “Amnesty International’s New Media Award” 2009 för “Cry of Blood” för en rapport i utomrättsliga avrättningar och försvinnanden i Kenya. Mer fakta 
 • Julian vann “Sydney Peace Foundation’s Gold Medal” 2011.”Julian Assange, co-founder of WikiLeaks, has been awarded the Sydney Peace Foundation’s Gold Medal at a ceremony overnight in London’s Frontline Club for “exceptional courage in the pursuit of human rights”.

  Nelson Mandela och Dalai Lama är exempel på andra mottagare av priset. Mer fakta

   

 • Julian Assange vann “Walkley Award” för mest enastående bidrag till journalistik år 2011. Mer fakta 
 • Julian vann 2011 “Martha Gellhorn Prize for Journalism”.“Judges including journalist John Pilger voted unanimously for the WikiLeaks founder, calling him ‘brave, determined, and independent”.

  “The prize is awarded annually to a journalist whose work has “penetrated the established version of events and told and unpalatable truth that exposes establishment propaganda, or ‘official drivel’, as Martha Gellhorn called it.” Mer fakta

Läs hela artikeln och se videointervju med Christine Assange