Sverige har näst bäst rykte i världen men misstroendet växer

Reputation Institute

Reputation Institute är ett internationellt konsultföretag med huvudsäte i New York och partnerföretag runt hela världen bla i Stockholm. I en undersökning nyligen där 50 företag ingick kvalificerade sig Sverige som tvåa efter Kanada. Samtidigt fick alla länder sämre betyg än vid tidigare undersökningar. 

Text: Torbjörn Sassersson | Ladda ner rapporten från Reputation Institute

Underlaget baserades på 42, 000 respondenter som fick bedöma länderna utifrån vissa kriterier som tex respondenternas uppfattning om livskvalitet, uppfattad miljömedvetenhet och trygghet. Undersökningen är naturligtvis subjektiv.

Efter Sverige kom Australien, Schweiz och Nya Zealand. Sämst rykte hade Pakistan, Iran and Irak. USA hamnade i mitten.

En av de mest intressanta iakttagelserna var att alla länder överlag fick sämre betyg än tidigare. Det antas bero på en ökad cynism i världen beroende på de ekonomiska problemen i världen och ett minskat förtroende för politik skriver Reputation Institute:

”One of the most interesting findings of this year’s study was the significant decrease in the average score of all countries measured, suggesting a growing cynicism people have towards countries, possibly due to recent developments in the world economy and a general loss of faith in politics worldwide.”

Ett annat sätt att tolka minskat förtroende är en ökad medvetenhet om korruptionen i världen. I så fall är de försämrade betygen en effekt av moraliskt förfall hos myndigheter, regeringar och politiker samt att folk ser det!

Läs mer

The Vancouver Sun: Canada has best reputation in the world: study

SvD: Länderna med värsta ryktet

DN: Sveriges rykte urstarkt

Föregående

Googles makt granskas av senaten

Nästa

Google googlar dig för att anpassa sökresultaten

6 kommentarer

 1. Jens

  En enkel fråga: vad menar du med att undersökningen är ”subjektiv”? Med ut urval på 42000 personer är det nog så nära objektivt man kan komma, men sedan är ju frågan vad det är för intressen bakom undersökningen och hur detta påverkat hur frågorna ställts.

  Min uppfattning om Sverige, som icke-kverulerande utlandssvensk sedan många år, är att Sverige är ett drömland för många jag möter. När jag berättar om förmånerna och hur statsapparaten fungerar är det en fantastisk utopi för många, inte minst amerikaner.

  Det finns en tendens i Sverige idag att debattera ner sig i skiten och missa att vi har ett riktigt bra grundssystem och vi borde fortsätta visionera om vad ett samhälle för alla innebär. Nu har vi massa kverulanter och fula röstfiskare som vädjar till de lägsta instinkterna. Så har det varit i drygt tio år och det har ju uppenbarligen inte blivit bättre, precis som underesökningen antyder. Och det är ett internationellt fenomen.

 2. Tack för din kommentar. Rapporten säger att 42000 respondenter över hela världen svarat och då förstår vi att många av dem inte ens bor i de länder som de bedömt. De bedömer alltså länderna minus 1 (dvs det land där var och en bor) utifrån sina uppfattningar om länderna de kanske aldrig ens besökt utan bara läst om eller hört talas om.

  Med andra ord är de som responderat på frågorna så nära det subjektiva de kan komma i sina bedömningar. Jag är därför övertygad om att Sverige lever på gamla meriter, en kvarhängande uppfattning om det där landet där allt är så bra, har jag hört, tror jag. Hela rapporten faller väldigt pladask som en ren ryktesprodukt även om den är fin för Sverige.

  ”The study measures the overall Trust, Esteem, Admiration and Good Feelings the public holds towards these countries, as well as their perceptions across 16 different attributes, including a good quality of life, a safe place to live and a strong attention to their environment. Results from over 42,000 respondents worldwide showed that Canada scored well in all of these elements. “The study shows that a strong country reputation requires a solid performance across three different areas: having an advanced economy, an appealing environment and an effective government,” says Nicolas Georges Trad, Executive Partner of Reputation Institute, a global consulting firm specializing in reputation management. ” / http://www.reputationinstitute.com

 3. Janne

  Hej. Snor min egen kommentar rätt av från en annan blogg, därav ordet bananmonarki.

  Vet inte hur mycket sådana unersökningar som denna är värda, rätt godtyckliga lär dom ju bli. Men en intressant fråga, ur svensk synvinkel, om nu sverige enligt oss själva inte är världens näst bästa land, vilka andra länder anser vi vara bättre? Och de länder som vi anser vara bättre, vad tycker dom själva? Någonting säger mig att dom inte ser sina egna länder i så god dager alltid.
  Kan hända att vårat land är en riktig bananmonarki, men jag undrar samtidigt, hur många platser, och länder har varit bättre än sverige genom tiderna? Tror inte det finns så oerhört många som kvalar in.
  Kanske är alla länder riktiga skitländer?
  Men vad är alternativen?

 4. Jag kan tänka mig att det finns många länder som var bra att leva i innan de koloniserades, skövlades eller attackerades med krigsmakt eller politik eller ”utveckling”. Ett typexempel är Franska polynesien innan Frankrike stal landet och började testa kärnvapen i atollerna. De gick från paradis till nukleärt testområde.

  För övrigt tror jag många länder är bättre än Sverige idag. Undersökningen som Reputations Intsitute gjorde visar förmodligen bara att tron på Sverige som mycket bra land finns kvar. Men grodorna i landet kokas långsamt så det lär väl ändras.

 5. Att nr. 1 ateist och satanist / demondyrkande landet i världen Sverige, skulle ha bäst rykte bland alla världens länder, är chockeeerande ;-( !!!

 6. Davod

  Sverige är ett bra land för att ingen vågar talar öppet eller kritiserar orättvisa. Hur många av Er vågar supportar någon som blir trakeserad eller orätvis behandlat?

  Du anses farlig för systemet om du är frisk och stabilt.

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: