Det går en våg av av halvhat igenom svenska bloggosfären riktad mot TV-profilen Ola Lindholm. Han döms vid sidan av rättssystemet och kvickt går det. Alla hemma på sina kammare är sina egna Judge Dredd’s, en fiktiv figur spelad av Sylvester Stallone, vars yrke var polis, domare och bödel i en och samma person.

Text: Torbjörn Sassersson

Den anonyme bloggaren Creativedirector.se ansluter sig till skaran av förstå-sig-på’are:

Något som Ola dock har gjort, är att ha tappat all trovärdighet. Det finns ingen kvar. Det är tomt. Ola kan få sitta och vänta många år innan telefonerna ringer.

Ola Lindholm kidnappad av bloggosfärenCreativedirector.se skriver att Olas namn inte kan räddas av att skapa en blogg med hans namn och länkar till min föregående artikel om Ola Lindholm.

Visst stämmer det att Ola inte kan rädda sin situation med att skapa en blogg till, men som Ola själv säger: hans namn är kidnappat av många som spekulerar och oftast med nedsättande ord. Mitt råd handlar om en mer fullständig genomgång av sitt ”ansikte” på webben och det tar tid och är förenat med mycket arbete. För visst har han rätten att få tillbaka sitt liv? En mobb på nätet och på mediernas redaktioner är av ondo.

Vi har i själva verket redan ett utpekarsamhälle där man kan dela in populationen i by-standers, loosers och vinnare. Ganska avskyvärt faktiskt. Förnedrings-TV har redan tagit oss dit hän och svenskarna sponsrar glatt nedbrytningen av värdighet genom att titta på TV-programmen.

Ola Lindholm eventuella brott är ringa och han delar det (om han nu tog kokain medvetet) med större delen av Kändissverige. Skulle allt kokain som passerat in i näsor på Kändissverige komma fram i ljuset skulle bara Sverker Åström finnas kvar, som någon sa. Men varför berättar inte Ola om vad som hände?

En förklaring på Olas utspel och sätt att hantera sin situation kan möjligen förklaras med att han hotats, kanske från ”leverantören” av kokainet. Ett hot skulle få vederbörande att dra sig undan, skydda sin familj och vägra uppge detaljer kring: vem, var och varför. Jag misstänker därför att Ola faktiskt visar prov på integritet, han väljer istället att ta straffet om han får det, men det är endast en kvalificerad spekulation. Jag kan ha fel.

Låt säga att han döms för ringa narkotikabrott. Han betalar böter. Han har redan förlorat uppdragen på TV. Sedan då? Har han rätt till ett liv? Självklart har han det eftersom han inte har skyldighet att skämmas för all framtid. Ingen har rätt att döma honom ens nu. Det är därför vi har polis och ett rättssystem.

I nuläget är han varken dömd av en domstol eller bötfälld utan endast manglad av kreti och pleti som vältrar sig i en slags lustfylld njutning av att sätta dit och sätta dit igen, dag efter dag.

Vi måste avsluta den samhällsutvecklingen innan Sverige blir en olustig Robinson-ö där allt är tillåtet, ett samhälle som är som en stor sportarena där man är inne, ute eller tittar på. Så sluta attackera en liggande man med verbala sparkar. Bloggare där, ta tillbaka din egen integritet och ditt egenvärde genom att sluta slå.


SvD: Ola Lindholm: Mitt namn är kidnappat [2011-09-06]

DN: Nu inleds rättegången mot Ola Lindholm [2011-09-04]

IMDB: Judge Dredd, Sylvester Stallone, 1995