Vetenskap och folkbildning på Wikipedia

Den opinionsbildande föreningen Vetenskap och Folkbildning är mycket aktiv på webben genom sina VoF-aktivister. Dessa har sedan flera år specialiserat sig på att försöka kontrollera faktaposter om personer, organisationer och termer på Wikipedia med sina egna tendentiösa definitioner av ord och begrepp.

Namnen är kända och flertalet av dessa VoF-aktivister är samma personer som administrerar VoFs-forum. På deras forum har en skeptiker den 25 sep 2006  startat en särskild diskussionstråd ”Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka” för voffare så att de ska kunna hålla koll på vad som skrivs på Wikipedia. VoF har även listat ett antal personer och ämnen. Målet är sedan för VoF att kontrollera och ”äga” dessa ämnen och dessa personers faktaposter.

Syftet är att alltid plantera VoF:s åsikt om personen, organisationen eller ordet. VoF väljer att koncentrera sig på innehåll som är politiskt viktigt för deras mission.

När drabbade personer och organisationer får sina poster ändrade av VoF-aktivister och då försöker rätta dessa använder aktivisterna Wikipedias alert-funktion. Följden blir att posten som korrigerats ofta inom 10 minuter –  tom mitt i natten – ändras tillbaka till VoFs version av verkligheten.

För den oinvigde i hur Wikipedia fungerar ter sig detta ofattbart, men alla ändringar dokumenteras automatiskt och därmed lämnar VoF-aktivisterna kontinuerligt spår efter sig. Med hjälp av postens historik och en versionsjämförarfunktion avslöjas VoFs aktiviteter. Till varje post på Wikipedia finns även ett tillhörande separat diskussionforum.

Personer och organisationer som anser sig vara orättvist behandlade av voffarna kan där diskutera vad som ska stå. Det leder i princip aldrig till något annat än att den drabbade parten ger upp och åter försöker korrigera faktaposten. Om så sker är det rutin för aktivisterna att:

  • låsa faktaposten för ytterligare ändringar,
  • flagga posten pga av redigeringskrig,
  • utdela varningar till den drabbade parten,
  • anklaga offret för vandalisering
  • och även stänga av den drabbade från Wikipedia.

Det finns åtskilliga exempel på hur VoF-aktivisterna satt detta i system och de har sedan flera år byggt upp sitt ”administratörsskap” på Wikipedia till ett sammansvetsat gäng som ibland träffas fysiskt.

Stockholmsinitiativet utsatt för fräck VoF-attack

Ett aktuellt exempel på hur VoF-aktivister försöker dominera en faktapost om en organisation på Wikipedia är posten om Stockholmsinitiativet (SI). När VoF utdelat förnedringspriset ”Årets förvillare” till SI den 28 december 2010 var de snabbt på plats och skapade rubriken ”Utmärkelser” i faktaposten och där planterades texten om förnedringspriset. Voffare har i faktatexten om SI även passat på att presentera sin egen motåtgärd Uppsalainitiativet (UI) och påpekat att SI minsann sysslar med spridande av missuppfattningar, desinformation och rena lögner kring global uppvärmning och forskning.

Inte nog med det, voffarna har varit fräcka nog att länka till sin egna sidor såsom UI, VoF:s lista på Årets förvillare och till pressmeddelandet där SI utpekas som Årets förvillare. Sex länkar går till VoF-relaterade sidor (Obs i skrivande stund) och endast en länk går till SI. Fem resterande länkar går till andra Wikipediaposter. Detta är ett försök att dominera faktaposten om SI och syftet är att skapa maximalt dåligt rykte för SI och samtidigt göra reklam för UI inne på SI:s faktapost. Fräckheten är alltså stor.

Se nuvarande historik och versionsjämföraren för Stockholmsinitiativet.

Se posten om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Se versionsjämföraren om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Se historik om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Inte bara SI har drabbats av VoF-aktivister. Ett antal personer, organisationer och för VoF politiskt laddade ord är offer.

Text: Torbjörn Sasserssondiskutera en annan version av denna artikel på Newsmill