Datainspektionen överklagar Google-dom

Datainspektionen vill att högre instans avgör den principiellt viktiga frågan om hur långt ”rätten att bli glömd” sträcker sig

Datainspektionen har granskat hur Google hanterar ”rätten att bli glömd”, det vill säga möjligheten för en person att begära att sökmotorer som exempelvis Google tar bort resultat för sökfrågor som innehåller personens namn i fall resultaten är oriktiga, irrelevanta, inte längre relevanta eller överflödiga.

En del i Datainspektionens granskning var att utreda hur en sökträff ska tas bort. Datainspektionen bedömde att det kan finnas situationer då sökträffar inte bara ska tas bort vid sökningar som görs i Sverige, utan även globalt. Det gäller om man kan anta att visningen av sökträffen i utlandet får konsekvenser för den registrerades personliga integritet och om det finns en särskild anknytning till Sverige och personen ifråga, till exempel om informationen på den länkade webbsidan är skriven på svenska, riktar sig till en svensk publik, innehåller uppgifter om en person som befinner sig i Sverige eller att informationen har publicerats på den svenska domänen .se.

Google överklagade delar av Datainspektionens beslut, bland annat just om sökträffar i vissa fall ska tas bort globalt. Förvaltningsrätten gav Google rätt i den frågan och ansåg att sökträffar enbart ska tas bort från svenska sökningar.

”Hur långt rätten att bli glömd sträcker sig är en principiellt viktig fråga. Därför väljer vi nu att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten”, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist på Datainspektionen.

Text/pressmeddelande: Datainspektionen

Föregående

”SEO The Movie” – En dokumentär om sökmotoroptimering

Nästa

Få hjälp med rykteshantering hos Searchminds i Kalmar

5 kommentarer

  1. I simply want to tell you that I am new to weblog and honestly liked your page. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You surely have exceptional well written articles. Appreciate it for sharing your blog.

  2. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  3. I can’t tell you how impressed I am with your article. Your insight and unique ideas have inspired me to think about many things contain here. Thanks for this info.

  4. Naturally I like your web site, however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell you. Nevertheless I will surely come again again!

  5. too much vitamin-a can also cause osteoporosis but aging is the number cause of it“

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén