Stoppa näthatet

 

Experten: Så kan ny lag stoppa nätkränkningar

Det finns en lucka i svensk lag när det gäller kränkningar på nätet – men det svåra är att täppa till den utan att strypa yttrandefriheten. Daniel Westman, forskare i nätjuridik, har ett förslag om hur det ska gå till. Läs mer

Hon granskar det högerextrema hatet

Sexistiska glåpord, ärekränkningar och hot om våld har blivit de högerextremas vapen för att flytta fram sina positioner. I boken ”Skrivbordskrigarna” granskar Lisa Bjurwald det systematiska hatet på nätet. Läs mer

Åsa Beckman: De som hatar minsta åsynen av kvinnor kommer att få allt fler att hata

”Det är vidrigt. Alla kvinnor som i offentligheten uttrycker åsikter vet hur obehagligt det är när mejlboxen fylls av hat. Och det absurda är att det också gäller kvinnor som förmedlar andras åsikter.” Läs mer

SVT stoppade kommentarer på Youtube

Det finns inga inlägg kvar i kommentarsfältet till ”Uppdrag gransknings” trailer på Youtube inför onsdagskvällens program där näthatet tas upp. Mängden nya hot- och hatinlägg fick SVT att stänga fältet. Läs mer

Näthat mot kvinnor väcker stort engagemang

En 21-årig tjej uppmanas att begå självmord efter att hon kritiserat H & M för att sälja t-shirts med motiv på en dömd våldtäktsman. Nätethatet mot kvinnor som tas upp i kvällens Uppdrag granskning engagerar och upprör. Läs mer