Peter WolodarskiSkvallerbloggen ”vasterasgossip” låg uppe på nätet i fyra timmar innan den stängdes. Den hann besökas av nästan 10.000 personer, skriver Peter Wolodarski i en ledarartikel. Den skyldige, en 16-årig kille i Västerås dömdes för förtal av en enig domstol, eftersom uppsåtet med bloggen tveklöst varit att skada offren.

Rewrite: Torbjörn Sassersson

Dessutom bedömdes förtalet som grovt. Domstolen ansåg att de aktuella brotten låg på fängelsenivå i straffskalan, men gärningsmannens låga ålder innebar istället att påföljden blev ungdomstjänst i 25 timmar. Han fick också betala skadestånd till de tre förtalade på totalt 23.000 kronor.

Tingsrätten skriver: ”Även om (gärningsmannen) inte insett fullt ut hur många som skulle läsa bloggen har han haft ett direkt uppsåt att sprida uppgifterna till ungdomar i sin och målsägandenas ålder och i vart fall varit likgiltig inför det faktum att uppgifterna kunnat läsas och har lästs av ett stort antal personer, vilket varit ägnat att medföra allvarlig skada.”

Läs hela Wolodarskis ledarartikel i DN