Östhammar kommun twitter

I helgen avslöjade radioprofilen  Kjell Eriksson hur han låg bakom Östhammars kommuns uppsving i antal Twitter-följare. Eriksson och en vän hade inhandlat 35, 000 följare på en sajt för 140 kr för att visa hur enkelt det är att köpa popularitet, skriver DI.se.

Det förvånar inte Brit Stakston, mediestrateg på kommunikationsbyrån JMW att populära sajter drabbas av twitter-spam-följare.

”Så fort du kommer upp i ett större antal följare blir det en spammagnet i sig själv”, säger hon till TT.

Östhammars Kommun råkade i detta fall ut för en pedagogisk kupp. För närvarande har Östhammars kommun över 19,000 följare.

Kommunen skrev den 8 november:

”Nu i veckan hade vi över 35 000 följare på Twitter. Det är mycket, mer än Stockholm och detta har också uppmärksammats av en press, media, bloggare och twittrare. Vi har också blivit uppringda och fått frågan om vi har ”köpt fejkade följare”. Självklart är det inte så. Vi vet inte varför det har ökat så mycket. Kanske har någon spelat oss ett spratt? Vi ska nu kontrollera vad som hänt.” / Kommunen hemsida

Besök kommunens Twitter-sida: twitter.com/Osthammarkommun

Text: Torbjörn Sassersson, konsult i rykteshantering på webben