Det började 2009. Alex Schulman skrev i sin blogg av sig mot TV-producenten Johan Ripås (JR). Schulman var förbaskad för en dokumentär som Ripås producerat. Schulman hade framställts som drogliberal. Blogginlägget satte sig som en cementklump som träff nr 2 på Google vid sökning på hans namn.

Text: Torbjörn Sassersson, Rykteshantering.nu

Det ligger en förväntan i luften, skriver SEO-specialisten Nikke Lindqvist. Den 22 mars kl 20:00 2012 sänder SVT2 och ”Dokument Inifrån” dokumentären ”Du är googlad”. Filmen tar upp fallet med dokumentärfilmaren Johan Ripås som själv medverkar och får stå som exempel på ett besvärligt SEO-fall på grund av Schulmans blogginlägg och ett annat.

Lindqvist fick 2011 uppdraget att förbättra JR resultat men för varje dag som premiären närmar sig ger sig allt fler SEO-konsulter och andra från hela riket in leken och skriver om JR. En del länkar till Schulmans blogginlägg om JR. Så den 16 mars 2012 var plötsligt Alex Schulmans blogginlägg som bortblåst – om än tillfälligt – efter att ha legat stabilt i flera år som sökträff nr 2.

Alex Schulman ville bara ha en förklaring

Jag ställde några frågor till Alex Schulman om hur han idag ser på sitt blogginlägg från 2009 och vad han känner för JR.

Du skrev den 1 okt 2009 i ett blogginlägg av din ilska mot JR för TV-inslaget där du framställdes som om du gillade droger. Ditt blogginlägg om JR toppade resultatet på Google när man sökte på hans namn.

Känner du att du ångrar det så här efteråt, du ägde ju hans namn under lång tid?

Alex Schulman
– Nej, inte alls. Han betedde sig ohederligt och jag har inte gjort mot honom annat än att jag har redogjort för vad han gjorde och vad jag tyckte om det i min blogg.

Anser du att JR saboterade ditt rykte så att det påverkade din karriär negativt?

Alex Schulman
– Jag höll på att få sparken från min dåvarande arbetsgivare. Så det kan man absolut säga.

Har du idag förlåtit JR? Ditt inlägg om JR har ju även åkt ned på Google senaste dagarna.

Alex Schulman
– Han har ju fortfarande inte bett om ursäkt. Skulle han göra det skulle jag säkert acceptera den. Det är ju inte så att jag för en sekund går runt och funderar på JR. Men jag såg i någon notis att han hade ett tv-projekt där han skulle ”tvätta” bort sina Google-resultat. För någon sekund övervägde jag att skriva ännu ett inlägg om hur han ljög och på vilket sätt han är en ohederlig yrkesman, men jag lät sedan bli.

Skulle han kunna ha påverkat ditt blogginlägg om han ringt upp dig och bett om ursäkt för att du framställdes negativt i TV?

Alex Schulman
– Så är det. Han hade inte ens behövt be om ursäkt. Han hade bara behövt förklara sig. Istället försvann han helt gjorde sig oanträffbar.

Slutsats

Min slutsats blir att vi rykteshanteringskonsulter som gör googlestädning inte behövs om folk pratar med varandra.

Text: Torbjörn Sassersson, Rykteshantering.nu


Relaterat 

SVT: JR:s digitala kamp

SVT om dokumentären ”Du är Googlad”

Alex Schulmans blogg

Nikke Lindqvist om rykteshanteringsprojektet för JR

SvD: Ta kontroll över din identitet på nätet