Rykteshantering  på Johan Ripås

DEBATT: SEO:aren Nikke Lindqvist sammanställer mycket väl grunderna för hur man tar kontrollen över sitt namn på nätet i artikel ”Ta konrollen på nätet – så gör du som Johan Ripås”. SVT-producenten Johan Ripås är Nikkes demonstrationsobjekt och resultatet av några månaders arbete presenterades i dokumentären ”Du är googlad” som premiärsändes den 22 mars 2012.

När dokumentären spelades in hade Johan Ripås en svag nätnärvaro och ett mycket dåligt sökresultat. Alex Schulmans artikel ”En dag ska jag ge Johan Ripås sparken” låg mycket högt, men är nu helt borta från nätet. Adressen där artikeln låg är tom. Schulman har helt enkelt tagit ned den förutom en andra artikel som han lät ligga upp endast något dygn. Tydligen har Ripås och Schulman kommit överens.

Emanuel Karlsten, konsult inom sociala medier, skrev den 19 mars artikeln ”Dokumentär får Alex Schulman att radera blogginlägg om SVT-journalist” som avhandlar den andra artikeln. Nu har alltså Schulman raderat en till av sina två artiklar om Ripås.

Rykteshantering SchulmanSjälvklart ska jag själv medverka till att städa Johan Ripås rykte på nätet så frågan blev om jag helt ska ta ner artikeln ”Johan Ripås film fick nästan Alex Schulman sparkad” som innehåller en intervju med Alex Schulman eller om jag bara ska ändra rubriken och nedtona den ur SEO-perspektiv. Tanken med den intervjun var att den skulle matchas med en likvärdig intervju med Johan Ripås.

Ripås har inte besvarat min förfrågan så jag antar att Ripås inte är intresserad. Jag misstänker ändå att effekten av min intervju blev att rensa i denna konflikt mellan Ripås och Schulman.

Mitt beslut blir helt enkelt att ta parti för fredstillståndet mellan Ripås och Schulman och jag avmagnetiserar därför SEO-effekten på sökbegreppet ”johan ripås” i artikeln ”Johan Ripås film fick nästan Alex Schulman sparkad”. Artikeln får nu en helt ny rubrik nämligen: ”Dokumentärfilm fick nästan Alex Schulman sparkad”.

I framtiden kanske jag bör radera den helt. Ripås/Schulman kan alltid samkontakta mig om det är angeläget. Det är upp till er.

Debattext: Torbjörn Sassersson