Eli Pariser berättar att en Google-ingenjör berättat för honom att även när en surfare inte googlar plockar Google upp 57 signaler från din dator som Google sedan använder för att anpassa sökresultaten. Han kallar det för en osynlig algoritmisk redigering av webben och dina sökresultat.

Text: Torbjörn Sassersson

Det här är anledningen till att olika personer får helt olika sökresultat trots att de söker på exakt samma sökord exakt samtidigt. Det finns med andra ord inte en standard-Google utan en sorts Google per användare.

Jag bad för ett havår sedan en vän till mig i USA att googla ett personnamn. Skillnaden på min sökning och min väns var oerhört stor precis som Eli Pariser själv påpekar, i själva verket skrämmande stor.

Eric Schmidt

Eli Pariser kallar detta för ”the filter bubble” ett litet personligt miniuniversum som varje surfare hamnar i när denne interagerar med webben. För det är inte bara Google som anpassar sig utan allt fler ställen på webben gör det. Ett typexempel är Facebook. Den stora faran är att surfarens värld är redigerad och denne vet inte vad som är borttaget, menar Pariser.

Algoritmerna styr upp sig efter vad du först klickar på istället för vad som kanske är mer relevant. Du blir omgiven av informationsmässig skräpmat säger Eli Pariser.

Det betyder att om du klickar impulsivt/emotionellt blir resultaten därefter. Google kollar vad folk klickar på och gör de klickade webbsidorna till sidor som får högre rang dvs de listas högre vid googling. Det inkluderar forumstrådar som Google betraktar som webbsidor. Så vad gillar folk att impulsivt klicka på? Det tendentiösa.

”We get trapped in a ”filter bubble” and don’t get exposed to information that could challenge or broaden our worldview. Eli Pariser argues powerfully that this will ultimately prove to be bad for us and bad for democracy.” Ted.com

Mer info och läsning

DN: ”Facebooks nya spårning bryter mot svensk lag”

SvD: Flera myndigheter vill granska Facebook

Rykteshantering.nu: Google är tendentiöst – sökträffresultaten premierar rykten

www.thefilterbubble.com

Läs mer om Eli Pariser

Google filter bubble