1. I ett fall gjorde ett börsnoterat IT-företag ett allvarligt misstag. De tillbringade sedan flera år med att beklaga sig, men tvingades till slut att byta bransch helt. År 2008 fick de in ett mycket betydande uppdrag i den nya branschen. En konkurrent grävde då upp deras förflutna med hjälp av Google och uppdraget de just fått in drogs tillbaka strax därpå.

2. En branschledare inom plastkirurgi blev 2009 utsatta för en nedsättande artikel från en av världens största nyhetsnätverk. På bara ett par timmar rankades artikeln högt upp i sökmotorerna vid en sökning på företagets namn. Företaget tvingades därpå dementera och trots att ryktet var felaktigt tog det stora resurser att återhämta sig.

3. År 2009 fann ett mindre försäljningsföretag att en fd anställd postade negativa kommentarer om företaget med ett anonymt användarnamn i ett branschspecifikt forum. Endast en dag senare, rankades foruminlägget tvåa på Google vid sökning på företagets namn. Företaget bemöttes av osäkerhet från sin kundkrets och de försökte förklara uppkomsten till inlägget under tiden som intäkterna minskade.

I dessa tre fall hade företagen en svag närvaro på nätet och inte kontroll på sin image på webben. Kunskapen om hur företag måste äga sina namn och sina rykten på webben kan vara nästan obefintlig. Det finns sällan beredskap för hur negativa skriverier kan hanteras med förebyggande åtgärder och vad som måste göras om företagens varumärken börjar brinna online.

Känner du igen dig? Kontakta mig för en diskussion

Exemplen kommer från Searchminds.

Text: Torbjörn Sassersson